Wednesday, November 16, 2011

Bali :)


Izmedu Jave na zapadu i Lomboka na istoku nalazi se indonežanska provincija sa središtem u Denpasaru, fascinantno ostrvo sa izobiljem pirinca, kokosove palme, kafe, kakaa i duvana… Bali! Jedno od 17.508 ostrva koje pripadaju Republici Indoneziji bilo je pod vlašcu Holandije, sve dok ga tokom Drugog svetskog rata nisu zauzeli Japanci. Stanovnici Balija perfektno govore engleski. U celoj Indoneziji, pa tako i na ovde, vladaju strogi zakoni po pitanju dilovanja drogom, za šta se izrice smrtna kazna. Potrebno je da znate da ne smete skupljati korale i školjke ili materijale ugroženih vrsta, jer je i to kažnjivo zakonom. Ne brinite, uz „Jungle Travel“ znacete sve što je potrebno, kako se ne bi preterano razlikovali od lokalnog stanovništva.
Iza imena ostrva krije se „Jutro sveta“, „Ostrvo bogova“ i  „Poslednji raj na zemlji“. Smešten u predelu ekvatora sa stotinama kilometara dugim pešcanim plažama i velikim talasima, predstavlja mamac za hedoniste i surfere. U unutrašnjosti ostrva prelazicemo preko pešcanih polja, recnih brzaka, penjati se na vulkanske kratere visine preko 3000m, zavlaciti u pecine i tropske šume. Na Baliju postoji šest vulkanskih kupa i dve tektonske ploce, okruženih prelepom prirodom u kojoj živi oko 280 vrsta ptica cija pesma u kombinaciji sa mirisima ostrva cini da se osecamo kao u Raju. Najpopularniji sportovi su fudbal badminton i stoni tenis, pa teško da cemo odoleti prijatnom lokalnom stanovništvu Balija ako nam ponude da odigramo neki mec sa njima. Jungle pleme protiv Balinežana… Bice neizvesno i zanimljivo!




Stanovništvo Balija je poznato po svojim, za nas cudnim, obicajima i verovanjima. Drželjubiv i prijatan narod cija kalendarska godina broji samo 210 dana, žive za ceremonije i proslave. Ples je uvek u centru dešavanja na ostrvu. Tradicija koja se prenosi sa generacije na generaciju ovekovecena je u mnogim filmovima. Plesaci obicno nisu placeni, ali dobijju raskošnu gozbu i poštovanje publike. Stanovnici Balija levu ruku smatraju necistom, ne jedu njom, ne pozdravljaju se i ne primaju stvari.
Preko 20.000 hramova izgradeno je na ovom mestu. Ukoliko želite da posetite neke religijske objekte morate obavezno nositi ešarpe. Nemojte stojati ispred ljudi koji se mole i ne fotografišite u tom trenutku! Ne dodirujte im glavu -  uvredljivo je! Tokom hindu-festivala Niepi u martu i aprilu, sve postaje tiho, kao da se zvuci utišavaju. Veruje se da tada ostrvo posecuju zli duhovi i da ne sme biti buke koja bi ih uznemirila. Balinežani se mole za useve pirinca, koji je glavna kultura na ostrvu.


Raskošna hinduisticka arhitektura, svaka kuca sa hramom ukrašenim šarenim reljefnim elementima i skulpturama dominiraju na Baliju. Ulazna vrata i ograde dvorišta su najcešce izgradeni od kovanog železa i dekorisani zlatnim ornamentima. Ispred ulaza se nalaze dve kamene skulpture odevene u sarong. Nama cudno, njima tradicionalno. Ali u svakom slucaju impresivno! Šarenilo boja, preovladujuci narandžasti i žuti tonovi cekace vas na svakom koraku napravljenom na Baliju. Krenucemo od prestonice…


                                                                                 
                                                                                 
                                                                                 

 DENPASAR I PLAŽE BALIJA

Najlepše i turistima najomiljenije plaže se nalaze na jugu ostrva – Kuta sa burnim nocnim životom, surferska „dolina“ Sanur, zaliv predivnog zalaska sunca i ukusnih specijaliteta od morkih plodova – Džimbaran i luksuzna Nusa Dua. Prestonica Denpasar, glavni saobracajni cvor, sa užurbanim turistima i lokalnim stanovništvom, drasticno se razlikuje od ostalih mesta na Baliju. Pijaca Badung, gde se možete cenjkati za sve proizvode, Market ptica, hinduisticki hram, Muzej provincije Bali, umetnicki centar i brojne  zlatare mame turiste da ih posete.

SELO BATUAN


Vodicemo vas ka severu, gde cemo naici na naselja sa zanimljivim prodavnicama opreme za surf i ronjenje, u dvorištima videti drvene predmete, u zanatskim radnjama drvoreze, proci kroz išarano selo Batuan dok nas opijaju opojni mirisi flore Balija. Videcemo ocuvanu holandsku arhitekturu iz kolonijalnog doba i Pura Pulaki, jedan od najsvetijih hramova za koji se veruje da je prvi izgraden na ostrvu od strane sveštenika Danhianga Nirarte.








PIJACA KLUNGKUNG TOWN

Na istocnom delu ostrva postoji pijaca sa tekstilnom robom i par antikvarnica, Klungkung Town, gde možete nabaviti najkvalitetniji tekstil na ostrvu i suvenire za vaše najdraže. Raskoš boja i dezena je oslikana na tkaninama. Lagani, prirodni materijali poput pamuka, lana, svile, ukrašeni „batik“ tehnikom u bojama kao što su žad-zelena, šafran žuta, boje cimeta i paprike, žarko crvena, zlatna i narandžasta se mogu naci na ovom mestu po jako niskim cenama. Nedaleko od pijace, krenucemo glavnim putem i doci do Kerta Gosa, predkolonijalne sudnice – „palate pravde“, zatim cemo se uputiti ka vidikovcima sa prelepim pogledom, starog zidom ogradenog sela sela Tenganan gde cete se oduševiti rucno izradenim korpama od pruca i završiti u ribarskom naselju Amed. Za avanturiste preporucujemo cuvenu pecinu slepih miševa Goa Lavah.

TANAH LOT



Najupecatljivija atrakcija Balija je svakako Tanah Lot, usamljeni hram na vrhu stene 100 m udaljene od obale ispred koga se okupljaju brojni vernici za vreme oseke i mole dok sunce zalazi za pucinom (jedino tada je hram dostupan). Kintamani, planinsko selo sa koga se pruža fenomenalan pogled ka aktivnom istoimenom vulkanu i jezeru Batur, Hram Tirta Empul i Slonovska pecina, poznati kao boravište isposnika iz XI veka, prometna pijaca voca u Candikuningu, kao i šuma majmuna, nešto su što ne smete propustiti na „Ostrvu Bogova“.
Dišite punim plucima, oslobodite se strahova i prepustite se Baliju. Za sve ostalo tu je „Jungle Travel“! Nemojte da jurite avanturu, ona ce juriti vas…

by Maja

No comments:

Post a Comment